FAQ

1° Hoeveel kost een osteopathische consultatie?

Er wordt 55 euro aangerekend voor een behandelingssessie van 45 minuten tot 1 uur. Vanaf 1/12/2022 zal een verhoging plaatsvinden tot 60 euro. Er is gedeeltelijke terugbetaling mogelijk via uw mutualiteit:

 • Christelijke Mutualiteit:
  10€ terugbetaling per behandeling, met een maximum van 5 behandelingen per kalenderjaar
 • Socialistische Mutualiteit:
  10€ terugbetaling per behandeling, met een maximum van 5 behandelingen per kalenderjaar
 • Liberale Mutualiteit:
  10€ terugbetaling per behandeling, met een maximum van 6 behandelingen per kalenderjaar
 • Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen:
  10€ terugbetaling per behandeling, met een maximum van 5 behandelingen per kalenderjaar
 • Helan Ziekenfonds:
  10€ terugbetaling per behandeling, met een maximum van 6 behandelingen per kalenderjaar

2° Heb ik een voorschrift nodig voor een behandeling bij een osteopaat?

Neen, om bij een osteopaat langs te gaan hebt u geen voorschrift van de arts nodig. Indien uw klachten het vereisen, zal de osteopaat u alsnog doorverwijzen naar een arts.
Ook voor de terugbetaling van het ziekenfonds is geen voorschrift vereist.

3° Moet ik mijn “foto’s” of resultaten van andere onderzoeken meenemen naar mijn osteopaat?

Als u voor de eerste keer op consultatie gaat bij uw osteopaat, of u hebt recent nieuwe onderzoeken laten uitvoeren, is het steeds interessant dat u deze resultaten ook meeneemt en toont aan uw osteopaat. Uw osteopaat kan deze kennis gebruiken in zijn behandelingsstrategie en kan eventueel zijn technieken aanpassen aan bekende structurele problemen.

4° Hoe verloopt een sessie bij een osteopaat?

Tijdens een eerste consultatie start de osteopaat met een uitgebreid vraaggesprek, de anamnese. Hierin zal hij zoveel mogelijk te weten proberen te komen over uw klacht. Eens hij uw klacht goed kan situeren, zal uw osteopaat zich een beeld vormen over uw medische geschiedenis. Het is namelijk mogelijk dat medicatie, doorgemaakte ongevallen, operaties of ziektes een oorzakelijke invloed hebben op uw klacht. Of misschien zijn er nog wel andere symptomen die u tot nu toe niet aan uw klacht gelinkt hebt, maar die voor uw osteopaat belangrijk zijn om weten.
Na deze anamnese zal de osteopaat u volledig onderzoeken. Hij doet dit om een beeld te krijgen van waar er zich bewegingsberperkingen in het lichaam bevinden en hoe deze uw klacht mee kunnen veroorzaken. Tevens probeert hij uit te zoeken welke structuur in uw lichaam nu juist de pijn veroorzaakt.
Wanneer het onderzoek klaar is, stelt de osteopaat een behandelingsstrategie op, die hij kort met u bespreekt.
In een osteopatische behandeling worden louter manuele technieken gebruikt om het lichaam terug in harmonie te helpen brengen, zoals gewrichtmanipulaties, mobilisaties, spier- en andere wekedelentechnieken… . Er kan tevens advies gegeven worden naar houding of oefentherapie toe om het lichaam te helpen versterken.

5° De 2 dagen na een behandeling voel ik me altijd minder goed. Ik heb meer pijn of voel me vermoeid. Is dit normaal?

Dit is zeer goed mogelijk en zeker niet abnormaal. Een osteopathische behandeling kan best ingrijpend zijn voor het lichaam. Door bewegingsverliezen op te lossen, brengt de osteopaat structuren in beweging die dit niet meer gewoon zijn. Dit is heel wat nieuwe informatie waarmee het lichaam moet leren omgaan. Dit kan zorgen voor een kleine periode van ongemak, waarna u zich wèl veel beter zal voelen.